ماموپلاستی عملی است که در آن جراحی بر روی حجم سینه انجام میشود. در این فرآیند، شکل سینه را بهبود می بخشد و کمپلکس آرئول نوک پستان را تغییر می دهد، یکی از عوارض ماموپلاستی، که در موارد نادر میتواند رخ دهد، نکروز چربی و پوست در ناحیه جراحی است.
نکروز چربی را می توان به صورت بالینی یا رادیوگرافیک در اکثر موارد بدون نیاز به بیوپسی تشخیص داد. در بیماران جراحی که اخیراً تحت عمل جراحی سینه مانند کوچک کردن سینه، بازسازی، برداشتن ایمپلنت یا پیوند چربی پس از بازسازی اولیه قرار گرفتهاند، شایعترین تظاهر پیدا شدن توده یا توده قابل لمس در زیر پوست سینه است.
در این نوشتار از سایت دکتر سصیدصاحب حسینی نژاد، فوق تخصص جراحی پلاستیک و بهترین جراح زیبایی سینه در استان خوزستان به بررسی نکروز پس از ماموپلاستی می پردازیم.
علل نکروز پس از ماموپلاستی
نکروز چربی، عمدتا یک ناهنجاری در ترمیم زخم به حساب میآید، که بعد از جراحی ماموپلاستی (کاهشی و افزایشی) و یا ماستوپکسی، رخ میدهد.
نکروز پوست پستان ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
- آسیب مستقیم عروق خونی، که برای هر جراحی طبیعی است (به ویژه جراحی هایی که نیاز به برداشتن بافت قابل توجهی دارند، مانند ماستکتومی، ماستکتومی با حفظ نوک پستان، لامپکتومی، کوچک کردن سینه یا لیفت سینه). به محض اینکه جراح برای هر عمل برشی ایجاد کند، در خون رسانی اختلال ایجاد می شود
- پوست سینه ای که به درستی بهبود نمی یابد، زیرا پس از برداشتن بافت توسط جراح در طول ماستکتومی، بیش از حد نازک شده است.
- برش ماستکتومی بهبود نمی یابد
- یک لخته خون
- اختلال عملکرد میکروواسکولار، به این معنی که رگ های خونی کوچک آنطور که باید کار نمی کنند و باعث اختلال یا کاهش در جریان خون می شود.
- کشش در بافتی که خیلی محکم کشیده شده و به هم دوخته شده است و کشش زخمی که می تواند رگ های خونی را فشرده کرده و آنها را مسدود کند و منجر به کاهش جریان خون شود.
با توجه به بیان دلایل ایجاد نکروز در جراحی سینه ذکر این نکته لازم است که شما زیباجویان عزیز باید در انتخاب جراح خود دقت لازم را داشته باشید، دکتر سیدصاحب حسینی نژاد، متخصص در جراحی زیبایی سینه تا کنون جراحی های موفقی در این زمینه بدون هیچ گونه عوارضی را داشته اند.
انواع نکروز بعد از ماموپلاستی
مرگ بافتی یا نکروز بعد از ماموپلاستی، به دو صورت ممکن است رخ دهد؛ نکروز چربی و نکروز پوستی. نکروز پوستی، معمولا زمانی رخ میدهد که جراحی زیبایی پستان، به طور همزمان با ماستکتومی انجام گیرد؛ یعنی سینه بلافاصله پس از عمل ماستکتومی، با ایمپلنت یا فلپ بازسازی شود!
α نکروز پوستی بعد از ماموپلاستی
گاهی در اثر تخریبهای بافتی در محل جراحی، پوست سینه به درستی ترمیم نمیشود. این مساله، میتواند به آسیب رگهای خونی مربوط باشد، که عمل خونرسانی به سلولهای پوستی را به درستی انجام نمیدهند. همچنین، ممکن است در طول عمل ماموپلاستی، پوست پستان بسیار نازک شده باشد. در چنین مواردی نیز عمل خونرسانی به پوست به درستی انجام نمیگیرد و قسمتهایی از پوست روی یک یا هر دو سینه، پوسته پوسته و یا پژمرده میشوند؛ این دقیقا همان نکروز پوست است که با مرگ سلولهای پوستی همراه میشود.
α نکروز چربی بعد از عمل ماموپلاستی
گاهی برای بازسازی پستان، از فلپ یعنی بافتهایی از بدن خود فرد استفاده میشود؛ اما در موارد نادر، این امکان وجود دارد که بخشی از چربی موجود در فلپ، اکسیژن کافی از طریق گردش خون دریافت نکند! چنین حالتی بعد از جراحی، باعث ایجاد بافت اسکار سفت و توده مانند در ناحیه جراحی میگردد. البته این وضعیت میتواند در سایر جراحیهای زیبایی پستان، مانند ماموپلاستی کاهشی و افزایشی نیز رخ دهد.
اندازه توده از خیلی کوچک تا توده بزرگ متغیر است؛ حدود ۶ تا ۸ ماه زمان لازم است، تا فلپ نرم شده و تورم ناحیه پستان برطرف گردد. از این زمان به بعد، میتوان وجود تودههای چربی را بهتر حس کرد. این تودهها همان نکروز بعد از ماموپلاستی (از نوع نکروز چربی) هستند، که ممکن است به خودی خود برطرف شده و یا نیاز به درمانهای تخصصیتر داشته باشند
علائم و نشانه های نکروز
علائم نکروز پس از ماموپلاستی عبارتند از:
* قرمزی و حساسیت
* تاول ها
* تورم
* قهوه ای تیره، آبی تیره یا سیاه رنگ پوست
* دلمه ها
* زخم های باز
* تب
اگر علائمی از نکروز پوست دارید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید تا بتوانید در اسرع وقت درمان شوید.
عوامل تاثیرگذار بر خطر نکروز پوست سینه
عوامل زیر می توانند خطر ابتلا به نکروز پوست را پس از جراحی افزایش دهند:
∞ ایمپلنتی که برای شما خیلی بزرگ است: ایمپلنتی که خیلی بزرگ است می تواند فشار بیشتری بر پوست شکننده وارد کند
∞ مقدار زیادی از بافت برداشته شده در حین جراحی: اگر جراح مجبور باشد بافت زیادی را بردارد، خطر نکروز پوست بعد از جراحی را افزایش می دهد.
∞ سیگار کشیدن: سیگاریها ایمنی پایینتری دارند، زخمها بهبود نمییابند، رگهای خونی مسدود میشوند و سطح اکسیژن خون پایینتر است.
∞ دیابت: افراد مبتلا به دیابت معمولاً مشکلات گردش خون دارند، به خصوص اگر عروق خونی آنها باریک شده باشد. همچنین بهبودی برای افراد مبتلا به دیابت بیشتر طول می کشد
∞ عفونت های باکتریایی یا قارچی: این عفونت ها می توانند جریان خون در پوست را مختل کنند. ممکن است جراح شما را با صابون ضد باکتری یا شستشوی بدن قبل از جراحی دوش بگیرد تا از عفونت های باکتریایی یا قارچی جلوگیری کند.
∞ چاقی: وقتی بدن وزن اضافی حمل می کند، برای پمپاژ خون باید سخت تر کار کند. وزن اضافی همچنین میتواند فشار بیشتری بر شریانها وارد کند که همگی میتوانند جریان خون و اکسیژن را به خطر بیندازند.
∞ نوشیدن بیش از حد الکل: مصرف بیش از حد الکل می تواند بر توانایی بدن برای بهبودی پس از جراحی تأثیر بگذارد
آیا نکروز پوست قابل پیشگیری است؟
دکتر سیدصاحب حسینی نژاد، بهترین جراح سینه در استان خوزستان معتقد است که چند قدم مفید وجود دارد که می توانید جهت پیشگیری از نکروز انجام دهید:
√ محل برش را تمیز، پوشانده و خشک نگه دارید
√ دست های خود را مرتب بشویید
√ بانداژ خود را به طور مرتب عوض کنید
√ دستورالعمل های مراقبت از زخم پس از جراحی (یا پس از عمل) را دقیقاً دنبال کنید
√ اگر سیگار می کشید، سیگار را ترک کنید، حتی اگر قبل و بعد از عمل جراحی باشد
درمان نکروز پوست سینه
اگر فقط مقدار کمی نکروز پوستی دارید، ممکن است خود به خود بهبود یابد، اما همچنان باید به تیم جراحی خود اطلاع دهید. جراح شما ممکن است برخی از بافت های مرده را برش دهد، ناحیه مورد نظر را با مراقبت های اولیه زخم درمان کند و آنتی بیوتیک تجویز کند.
اگر ناحیه بزرگتری از نکروز پوست دارید که در حال بهبود نیست – به عنوان مثال، ناحیه ای به اندازه کف دست شما – بافت مرده باید با جراحی برداشته شود. جراح پلاستیک شما ممکن است مجبور شود مقداری از پوست را با استفاده از پیوند پوست (پوستی که از جای دیگری از بدن شما گرفته شده است) جایگزین کند. اگر بافت پستان عفونی شده باشد، جراح شما ممکن است نیاز به برداشتن ایمپلنت یا فلپ بافت شما داشته باشد.
برخی از پزشکان همچنین نکروز پوست را با اکسیژن درمانی هیپرباریک (HBOT) درمان می کنند. در طول HBOT، شما در یک محفظه تحت فشار می نشینید و اکسیژن خالص تنفس می کنید. خون شما اکسیژن اضافی را به بافت آسیب دیده منتقل می کند و باعث بهبودی می شود
بعد از نکروز پوست
چند هفته یا چند ماه بعد، پس از بهبودی پوست و پاک شدن هرگونه عفونت، ممکن است بتوانید جراحی دیگری برای رفع هرگونه انحراف در سینهها که ممکن است در نتیجه نکروز پوستی ایجاد شده باشد انجام دهید.
سخن پایانی
نکروز بعد از ماموپلاستی، در اثر کاهش جریان خون به پوست یا سلولهای چربی پستان، ایجاد میشود. برای پیشگیری از بروز این عارضه، باید حتما به یک پزشک ماهر و مجرب مراجعه کنید، تا احتمال تخریب بافتی را به حداقل برسانید. همچنین، پرهیز از کشیدن سیگار، نوشیدن الکل و مراقبت از زخم محل جراحی، میتواند از بروز نکروز پیشگیری کند. نکروز خفیف نیازی به درمان ندارد؛ اما نکروزهای بزرگ و گسترده، باید از طریق جراحی درمان شوند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید از دکتر سیدصاحب حسینی نژاد، فوق تخصص جراحی پلاستیک و بهترین جراح زیبایی سینه در استان خوزستان کمک بگیرید.
بدون دیدگاه